K vínu ochutnejte rozličné sýry

http://worldofwines.eu/o-vine/

Chystáte se do moravského sklípku a chystáte se ochutnat různé značky, odrůdy i barvy alkoholových révových nápojů? Potom nezapomeňte rozhodně dbát rad zkušených pěstitelů révy a okuste zároveň podle doporučení různé sýry, které jednotlivé chuťové vjemy ještě podtrhnou. Je to právě ta souhra chuťových spojení, které dávají při konzumaci každému možnost ochutnat pestrost výběru a typu. Hrozny, které zrály na jižních svazích moravských strání, jsou povětšinou sladší a tak i nápoj, který vzniká v těchto krajinných vápenatých oblastech, je spíše sladšího rázu. Dáváte-li přednost více červenému, budete zase příjemně překvapeni odrůdou Zweigeltrebe nebo Modrého Portugala, případně Merlota, jejichž kulatější sametovější chuť ve spojení s kořeněnými sýry dodá ojedinělý kulinářský zážitek.

Jako ve starém Egyptě

K vínuse obraceli už ve starém Egyptě a hrozny i révové nápoje se obětovávaly bohům, aby zachovali svou přízeň pozemšťanům. Révový alkoholový nápoj byl vždy ceněn a považován za velkou kulinářskou pochoutku, která slušela, jak slavnostem tak rodinným akcím. Ať už se jednalo o bílé, červené nebo růžové, vždy to bylo něco, co dodávalo slavnostní ráz celé sešlosti. Připít tímto lahodným mokem si můžeme i dnes a rozhodně výběr je mnohonásobně větší díky nabídce tohoto nápoje ze všech koutů světa. Můžete tak okusit révový nápoj i z Afriky, Brazílie, Austrálie nebo třeba Moldávie. Každý z těchto nápojů s sebou nese chuťovou odlišnost míst, na kterých hrozny vyrůstaly a zrály.